Farmen – första tvekampen

Har tittat på Farmen i TV4 under veckan. Har mer eller mindre följt samtliga säsonger och varianter av det programmet som visats i TV4.

I går var det första gången någon skulle lämna serien. Här är det ingen normal utröstning, utan en kämpe utses som sedan utser sin motståndare. Den senare får sedan välja gren som de skall kämpa i. Kortfattat: styrka, kunskap eller teknik.

Deltagarnas ålder är ganska spridd, vilket är bra för ett sådant här program.

Från start var det tre unga tjejer i programmet:
Matilda Ternvall 19 år från Barkarby nära Stockholm
– Janikke Taflin 20 år från Holmsund i Umeå kommun
– Agnes Löfqvist 23 år från Malmö

Janikke har inte visats så mycket i de programmet ännu. Matilda och Agnes var de som fick kämpa i gårdagens program.

Agnes uppfattas som tuffast av de två kämparna. Men Matilda är också tuffa på sitt sätt. Agnes kom tidigt i konflikt med en annan deltagare, men var tuff nog att be om ursäkt när alla deltagare var samlade. Men det verkar som om hon gick lite sin egen väg, kanske för att konflikten fanns där, kanske för att TV4 klippte programmet så. Agnes talar i alla fall skånska, något som låter sexigt i mina öron.

Matilda är tjejen som i första anblicken lever upp till de fördomar som nog finns om mode- och partybloggande stockholmstjejer. Men på farmen har hon visat en del andra sidor. Hon har tagit bort lösnaglarna som väl är opraktiska på landet, och hon visade ingen rädsla för att gå nära korna. Nidbilden(?) av en tjej med hennes bakgrund är annars att de inte går nära en lagård eller kor för luktens skull, och skulle de komma nära en ko så skulle de vara rädda. Men Matilda stod i båset och klappade en ko som om det var fullt naturligt.

Matilda valde grenen styrka för tvekampen. Grenen kallas för säcken och går ut på att båda deltagarna skall hålla i en säck och sedan gäller det att dra säcken och motståndaren dit man själv vill. Man skall hämta upp tre hästskor från en ställning och hänga upp dem på en annan. En hästsko i taget. Deltagarna hade var sin plats att hämta hästskorna på och var sin plats att lämna dem. Först klar med tre skor vinner.Hur tung säcken är vet jag inte.

I TV klipps ju kampen, så det är svårt att bedöma hur länge de fick kämpa, men Matilda vann. Skall bli spännande att se hur det kommer att gå för henne. Tyvärr var även Agnes en av de deltagare vars vidare äventyr på farmen hade varit roligt att följa.

 

Och så en helt annan reflexion. Varför kallar alla deltagare den lilla bondgården för farm? Det ordet används normalt aldrig för en bondgård i Sverige. Ordet används snarare för anläggningar där man föder upp djur av ett slag, t.ex. minkfarm. Och i idrotten pratas det om farmarlag, där man försöker föda upp talanger.

Farm för bondgård i största allmänhet är kanske ytterligare ett sådant ord där den amerikanska betydelsen har flyttats över till ett svenskt ord som här har en annan betydelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: