Kroppsbilder

Människor ser olika ut.  Många tycker att de själva avviker, och är missnöjda med det.  Men sanningen är ju att vi alla är olika. En del är korta och knubbiga, andra långa gängliga. En del har stor näsa, andra liten. Färgen på huden, ögonen och håret varierar också.

Många människor är trots detta missnöjda med sitt eget utseende. De anser sig vara för magra eller för tjocka. Tycker inte om sin längd och inte sin hårfärg. Tjejer kan vara missnöjda med storlek och form på sina bröst och sin rumpa. Även killar kan vara missnöjda med olika kroppsdelar.

Att försöka ändra på sitt utseende är inget ovanligt. Genom historien har kroppsidealet varierat. Det fanns en tid då adelsmän och andra bar lösmage för att se tjockare och mer välmående ut. Skulle nog vara otänkbart i dag. Kvinnor har under olika perioder velat ha stora eller små bröst och idealet för midjan har säkert varierat. Tidvis har kvinnor haft rena tortyrredskapen på kroppen för att deras midja skulle bli smal. Hur de kunde sitta och framför allt hur de kunde äta i dessa hårt åtdragna korsetter kan man ju undra.

I dag använder man nog inte sådana redskap i någon nämnvärd utsträckning, även om det finns kläder som är gjorda för att platta till och fylla ut. Mest vanlig är nog push-up BH:n.

Denna kroppsfixering och likriktning mot ett ideal som är onaturligt för många människor är naturligtvis inte bra. Och det tar sig många uttryck. Kirurgiska ingrepp, insprutning av främmande ämnen som botex, olika dieter och kroppsbyggande. Många gånger i kombination.

Jag hittade en svensk hemsida där man tagit fasta på detta och låter folk visa upp sina kroppar kompletterade med mått för att visa hur olika vi är, och förmodligen också visa hur en kropp som en person ser som mycket vacker och attraktiv kan upplevas som ful och frånstötande av den person som äger kroppen. Hemsidan, eller egentligen bloggen, heter Kroppsbilder och beskriver sig så här: ”Kroppsbilder är en blogg med bilder på kroppar, med tillhörande siffror. Tanken är att illustrera hur olika kroppar kan se ut och hur olika vikter kan se ut, för att avdramatisera siffrorna och antyda att alla kanske är OK. Som en digital simhall där alla kroppar får dela plats i duschen.”

Bloggen vill inte att man publicerar bilder från den. Och det kan jag ha förståelse för. Men jag kan länka till några inlägg.

En 15-årig tjej med fin och kurvig kropp, som säkert många killar skulle dyrka, är trotts detta missnöjd, även om hon verkar var på väg att inse hur fel hon har.

En 24-årig tvåbarnsmamma med smal och smärt kropp är inte nöjd för att hon tycker att hon har ridbyxlår. Och så tycker hon att hon har små bröst. Att brösten är små kan nog stämma, men magra kvinnor har sällan stora bröst. Och jag tycker små bröst kan vara mycket spännande.

Här är en 17-årig tjej med stora bröst, bröst som många andra betalar dyrt för att få. Men vill man inte ha sådana så kan jag förstå att det kan vara jobbigt.

En annan 17-åring har varit anorektiker, men tycks ha kommit från detta gissel, eller man skall kanske skriva att hon blivit botad från den sjukan.

Det var några bilder jag fastnade för.  Många bilder och tillhörande texter kan stämma till eftertanke.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: